Bra att tänka på när man ska spela padel

Padel är en ny racketsport som har blivit alltmer folklig. Nya banor öppnar i både storstäder och på mindre orter. Sporten liknar tennis med ett racket som ser ut ungefär som en gummipaddel. Den nya trendracketsporten padel är här för att stanna när både proffsidrottare som Zlatan Ibrahimovic, Tomas Brolin och Jonas Björkman har sagt sig vara riktiga fans.

Regler

Poängsystemet i padel är detsamma som i tennis. Även bollarna påminner starkt om vanliga tennisbollar. Det vanliga är att man spelar padel med 4 deltagare som i dubbeltennis, men det finns också banor för singelpadel. När man servar i padel ska bollen först studsa i backen och serven slår man underifrån. Andraserven är dock densamma som i vanlig tennis. Banan är omringad av högt plexiglas samt galler och det går bra att valla bollarna via plexiglaset, dock inte via gallret. Det går också bra att slå bollen utanför banan och vidare in på motståndarplanen igen.

Taktik

När man spelar padel finns det många likheter med squash, det vill säga det ska gå undan och bollen ska alltid hållas ”vid liv”. Den bästa tekniken finner du om du försöker hitta vinklar för att trötta ut motståndaren istället för att slå hårda bollar. Dock kan du gärna slå högt så bollen hamnar nära glaset hos motståndaren. Försök helt enkelt att lura den andre spelaren genom att använda hela planen.

Tips till nybörjaren

Om du redan är bekant med ishockey, fotboll och squash där det ska gå snabbt, är padel förmodligen ännu enklare att bemästra inom kort, eftersom snabbhet och smidighet underlättar. Sätt ihop ett gäng första gången och ha kul ihop. Banorna är ofta nära och du och dina kamrater kan enkelt byta partner under spelets gång.

Padel kan spelas i alla åldrar

Padel har nyligen kommit till Sverige, men räknas nästan som nationalsport i både Spanien och Argentina. Där spelas den i alla åldrar eftersom den är enkel, social och underhållande på samma gång. Barn och pensionärer spelar tillsammans och alltfler turneringar har börjat anordnas.